Kas in de tuin (1/2)

Eindelijk heb ik de tijd genomen om de basis te leggen voor onze kas in de tuin. Met de stenen die over zijn van de bouw van ons huis hebben Hans en ik het nodige metselwerk uitgevoerd.
De kas heeft een flinke afmeting, en om zomaar de schep in de grond te zetten is ook niet de bedoeling. Wij willen het wel een beetje uitgelijnd hebben met de andere gebouwen zoals de schuur. Daar komt de kas niet ver vandaan te staan. En dan staat ook nog heel nadrukkelijk vermeld in de handleiding van de opbouw van de kas dat het fundament echt 100 procent vlak moet zijn. Dat is dus de uitdaging. Een precieze rechthoek met gelijke lengtes en breedtes, en de diagonalen precies gelijk. Dan weet je zeker dat het goed zit.
Dus vrijdag de lijnen uitgezet en de schop in de grond. Ik heb het midden van de kas vrijgelaten, zodat je met het metselwerk daar makkelijk kan werken. Voor de fundering hebben we als ondergrond halve stenen van 25 cm gebruikt, dwars op de eigenlijke muur die er moest komen. Eerst uitvlaggen de in de hoeken en midden van alle ribben een baksteen gelegd en met lange waterpassen de bodem horizontaal gemaakt. Vervolgens de halve stenen erin. Klaar voor het metselwerk!
Op zaterdag met het metselwerk gestart. Spannend en leuk om te doen, zeker omdat je secuur moet werken én om rondom alle stenen met juiste voeghoogte precies waterpas te leggen. Maar dat is uiteindelijk goed gelukt. De eerste laag ligt 30cm onder het maaiveld, dus die hebben we gebruikt om met het nodige cement het uitvlakken nog beter te krijgen. Daarna met een lijn rondom een volgende laag met bakstenen. En het resultaat mag er wezen! Hieronder zie je de foto van zaterdag einde middag. Cement was op, dus op zondag het laatste stukje van de bovenste laag afgemaakt.

Vrijdag aanstaande kunnen wij dus beginnen met de opbouw van de kas. Een handleiding van 68 pagina’s, naar verwachting ook weer een dag of 2 werk. En in een verloren uurtje voor vrijdag de grond aanvullen.